Átépült az új vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Tisza-híd!

2012. december 21-én megnyitottáka forgalomnak az új hidat - megszűnt a 20 tonna korlátozás!

A meglévő, régi híd rideg törésre hajlamos alapanyaga miatt új híd épült a Tiszán, közvetlenül a régi mellett, annak kifolyási (északi) oldalán. Az új híd háromnyílású, folytatólagos főtartójú, szekrény keresztmetszetű acél gerendahíd. A négy vasbeton támasz alapozása 1 m átmérőjű Soilmec vasbeton fúrt cölöpözéssel készült. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 30 esztendeje nem volt ilyen léptékű hídépítés, így különösen is indokolt nyomon kísérni ezt a szép munkát.

A munkálatok 2013 év elején a régi hídszerkezet bontásával folytatódtak.

A híd melletti emléktábla itt olvasható.

Honlapunkon rendszeresen fényképes tudósítást adunk közre havi bontásban a hídépítés előrehaladásáról.

Havi fényképes beszámolók: 2011 augusztus szeptember október november december  

2012 január február március április május

 2012 június július augusztus szeptember október november december próbaterhelés!

A megkezdett építkezésről rövid beszámolót közöl az Acélszerkezetek című szakmai folyóirat 2011/4 száma a 78-79. oldalon.

A régi híd lecserélését alátámasztó törésmechanikai vizsgáaltokat ismerteti az Acélszerkezetek című folyóirat 2012/2 száma a 32-38. oldalakon "Miért épül Vásárosnaményban új Tisza-híd" címmel.

Tisza-híd látképe

A Lánchíd füzetek sorozatban eddig három tanulmány foglalkozott a vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Tisza-híd építéstörténetével és folyamatban lévő teljes átépítésének előzményeivel. Az alábbi címekre kattintva ezek közvetlenül is elérhetőek.

A híd története 2008-ig: Bevezető a vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Tisza-híd pályaszerkezetének átépítéséhez. Megjelent a Lánchíd füzetek 10. kötetében, a 49. Hídmérnöki konferencia előadásgyűjteményében.

A 2009-ben meghiúsult pályaszerkezet-átépítés részletei: Jelentés a vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Tisza-híd átépítés fejleményeiről. Megjelent a Lánchíd füzetek 13. kötetében, az 50. Hídmérnöki konferencia előadásgyűjteményében.

A teljes átépítés tanulmánytervének, majd engedélyes és kiviteli terveinek készítéséről a 2011. évi munkaterület átadás-átvételig: Az új, vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Tisza-híd építésének előkészítéséről. Megjelent a közúti és vasúti hidász almanach 2010 c. kötetben (Lánchíd füzetek 19.).

Hajós Bence

2013. június 21.

Hírlevél feliratkozás:
ok


Copyright © 2011 ELSŐ LÁNCHÍD - Mérnöki és Szolgáltató Bt - Minden jog fenntartva! Design & programozás: Arteries Studio